Skip to main content

Nieuwsbrieven Pensioenbehoud

De laatste ontwikkelingen in het pensioendossier (5 aug. 2019)

Kleine kliek verantwoordelijk voor slecht rekenrentebeleid.
Dat schrijft de journalist Ton Verlind in een artikel op de 50plus website.

rekenrente 5 aug 2019

Door die lage rekenrente moeten pensioenfondsen zich arm rekenen en dreigen er forse kortingen voor miljoenen gepensioneerden en werkenden.

Pensioendiscussie giftig dossier
Zou minister Koolmees van sociale zaken ooit op Facebook kijken dan zou hij zien dat bij ouderen de woede over het ontbreken van enige leiding in de pensioendiscussie tot het kookpunt is genaderd. Veel kiezers voelen zich bedonderd, in de steek gelaten. Glunderend presenteerde de minister zijn onderhandelingssucces, maar dat blijkt een dooie mus. Veel pensioenen denderen richting korting. Dat raakt niet alleen de huidige gepensioneerden, maar ook de werkenden die nog een pensioen aan het opbouwen zijn.

De overheid speelt in dit kartel een dubbelrol. De overheid zou vooral de belangenbehartiger moeten zijn van de gepensioneerden en dus toe moeten zien op een goed pensioen, minstens het nakomen van beloftes. Daar is genoeg geld voor beschikbaar, de winsten in het bedrijfsleven zijn sky high. Maar als toezichthouder zit het kabinet in de knoop met een andere rol, namelijk die van grootste werkgever van het land. En die heeft belang bij lage pensioenkosten. Het is een rare mix van loyaliteiten.

Ook de auteur en econoom Ad Broere wijst hier op in zijn boek 'Geld in de Bijrol', waarin ruimschoots aandacht wordt besteed aan pensioenen: (Bekijk hier het boek op Bol.com)

Nieuwsbrief van de Stichting Pensioenbehoud van 5 augustus 2019