Skip to main content

Nieuwsbrieven Pensioenbehoud

Vooruitzichten voor 2014 t/m 2016 slecht voor gepensioneerden (17 nov. 2014)

Wederom zijn de gepensioneerden de klos. Want volgend jaar zullen zij een naheffing van de fiscus krijgen van maximaal €372. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Afgelopen week werd al bekend dat een grote groep van 5 à 6 miljoen Nederlanders een forse naheffing tegemoet kunnen zien over belastingjaar 2014. Nu is duidelijk dat gepensioneerden ook tot die groep horen.

Voor belastingplichtigen boven de pensioengerechtigde leeftijd geldt dat hun heffings-kortingen worden verrekend bij de AOW. Als deze belastingplichtigen daarnaast een aanvullend pensioen hebben, krijgen zij jaarlijks te maken met een verschil tussen de ingehouden loonbelasting en de te betalen inkomstenbelasting, doordat de progressie in de inkomstenbelasting door geen van beide inhoudingsplichtigen wordt meegenomen.
Vaak maken ouderen daarom gebruik van een voorlopige aanslag, zodat het bij te betalen bedrag wordt gespreid over het jaar. Voor deze groep belastingplichtigen heeft het feit dat de afbouw van de algemene heffingskorting (AHK) niet meer volledig verwerkt kon worden in de loonbelastingtabellen voor 2014 en in de voorlopige aanslag 2014 met het gevolg dat in de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2014 moet worden bijbetaald.

blog-17-11-14

De oorzaak van deze problematiek is dat afspraken tussen VVD en PvdA om de algemene heffingskorting en de arbeidskorting meer inkomensafhankelijk te maken (nivellering), te laat kwamen om de voorlopige aanslag 2014 erop aan te passen. Maar dat is het niet alleen.
‘Nivelleren is een feestje', zei PvdA-voorzitter Hans Spekman bij de start van dit VVD-PvdA-kabinet in het Financieel Dagblad (FD) van 12 november. Dat feestje wordt met nog eens twee jaar verlengd, want ook in 2015 en 2016 houdt de PvdA bij het inkomensbeleid de touwtjes strak in handen. Aan de hand van drie uitgewerkte voorbeelden vallen twee zaken op: alleenstaanden zien hun netto-inkomen dalen bij een veel lager brutosalaris dan tweeverdieners met kinderen, en mensen met een aanvullend pensioen gaan er over de hele linie op achteruit.

Dit blijkt uit berekeningen die financieel adviesbureau PwC op verzoek van het FD heeft gemaakt over de periode 2013-2016. Voor de komende twee jaar is uitgegaan van reeds bestaande plannen en afspraken.

Tweeverdieners met kinderen zijn de winnaars van dit kabinet. Van hun netto-inkomens houden ze zelfs bij een ton aan gezamenlijk inkomen in 2016 netto bijna €1500 of 2% meer over dan in 2013. De kloof tussen tweeverdieners en alleenstaanden wordt jaar op jaar groter. Gepensioneerde stellen die één kind onderhouden, gaan over de hele linie achteruit. Die daling is in procenten niet lineair. Twee keer modaal (€69.000 bruto) verliest netto 3,3%, bij een ton levert een stel 2,5% in, terwijl bij twee ton de achteruitgang maar 1,4% is. Zonder het levensonderhoud van een kind gaan gepensioneerde stellen er tot €50.000 nog wel netto op vooruit. In het voorbeeld is het huis afbetaald.

Nieuwsbrief van de Stichting Pensioenbehoud van 17 november 2014.