Meldpunt Pensioenkorting geopend (9 juli 2012)
Het Meldpunt Pensioenkorting is van start gegaan op http://www.meldpuntpensioenkorting.nl . Hierop kan iedereen die een korting op zijn pensioen te horen heeft gekregen, zich aanmelden en de petitie ondertekenen Ik wil niet worden gekort op mijn pensioen! Deze petitie zal worden aangeboden aan Minister Kamp en alle pensioenwoordvoerders van de politieke partijen in de Tweede Kamer vóór de verkiezingen op 12 september. De gepensioneerden kunnen hun stem zo laten horen bij de politiek. Ook kan iedereen een email sturen naar
Jongeren willen de solidariteit bij pensioenen afschaffen
Mijn onderstaande pleidooi voor een behoud van solidariteit bij pensioenen is gepubliceerd in het Financieel Dagblad van 6 juli. Als reactie op het artikel van Ilja Boelaars, de pensioenwoordvoerder van de Jonge Democraten van D’66, die ervoor pleit om te stoppen met solidariteit bij pensioenen (Financieel Dagblad van 29 juni). Want dat zou ons pensioenstelsel te gronde richten en voor onzekerheid en onrechtvaardigheid zorgen. Niets is minder waar.
Onze samenleving is gebaseerd op solidariteit. In gezinsverband, in dorpsverband, landelijk in de zorg, bij belastingheffingen of bij verzekeraars. Of bij de AOW waar alleen de werkenden premie betalen voor alle gepensioneerde inwoners van Nederland (omslagstelsel). Ook hier is er geen verband tussen de betaalde premie en hetgeen men ervoor terugkrijgt. Risicodeling met huidige en toekomstige generaties is juist en goed. Maar wel op een eerlijke wijze. Daar worden wettelijke spelregels voor bedacht en ingevoerd. En verandert het inzicht over de regels, dan kan de politiek die wettelijke regels aanpassen. Dat geeft democratische legitimiteit, maar daarvoor hoef je het principe zelf niet overboord te gooien.
Zeker niet als voor het overboord gooien van het principe onjuiste argumenten worden gebruikt. Boelaars schrijft dat 65-jarigen nu zo’n 90% van hun laatst verdiende salaris als pensioen kunnen krijgen en er voor jongeren nog 50% rest. De genoemde 90% pensioen van het laatste salaris blijkt afkomstig uit een presentatie van Klaas Knot van DNB op 16 mei 2006. Maar dat percentage wordt alleen bereikt bij een eindloonregeling bij het hoogste opbouwpercentage van 2,25%. Bij 1,75% is dat ‘slechts’ 70% pensioen. Bij het gebruikelijke middelloon zijn de percentages veel en veel lager. Volgens de cijfers van dezelfde DNB hadden ultimo 2011 maar 55.000 van de 5,8 miljoen pensioendeelnemers (0,9%) een eindloonregeling. Maar jongeren hebben ook een vele jaren hogere levensverwachting dan de huidige ouderen. Dat betekent meer pensioenpremie óf langer werken óf een versobering van de regeling. Daarvoor willen de ouderen met hun pensioen niet opdraaien.
De ANBO komt op de senioren
In het artikel van BNR van 5 juli wijst Frank van der Aa van de ouderenorganisatie ANBO op de door jongeren opgeroepen tegenstelling tussen jong en oud vanwege de door minister Kamp voorgestelde nieuwe rekenrente. Van der Aa stelt terecht "Maar vraag je ook eens af wie het meeste heeft ingelegd. Het is echt niet zo dat de ouderen het pensioen van de jongeren opeten. Het is een puur boekhoudkundige kwestie. Jongeren bouwen door het niet indexeren eveneens minder op dus jongeren hebben hier ook gewoon voordeel aan." De voorzitter van de Jonge Democraten Nikie van Thiel moet toegeven dat "Voor de lange termijn is er wel wat voor te zeggen inderdaad. Maar voer het nu dan wel generatieneutraal in." Er wordt nu uitgezocht hoe die rekenrente op een eerlijke wijze valt te berekenen. In ieder geval hebben wij meegeholpen om het oude voorstel in de prullenbak te krijgen. Maar geen woord over hoe de jongeren hun pensioen met hun veel hogere levensverwachting ten opzichte van de huidige ouderen willen financieren. Daar zullen we als ouderen flink op moeten blijven hameren. Want voor een 65-plusser schat het CBS voor 2060 een stijging van de levensverwachting met nog eens 2,5 jaar. Jongeren, neem jullie verantwoordelijkheid.
Nieuwsbrief van de Stichting Pensioenbehoud van 9 juli 2012.